luomumansikka mansikka lähiruoka luomu luomutila

Mansikka

Mansikan matka pellolta parempiin suihin alkaa taimien istuttamisesta. Taimet tehdään tilan omista rönsyistä, jotka istutetaan syksyisin. Kasvupaikat valitaan huolella ja viljelykierron mukaisesti. Tämän jälkeen taimet peitellään harsoilla, onhan niiden selviydyttävä talven yli.

Mansikkasadon onnistuminen on pitkälti riippuvainen jokaisen vuodenajan säästä. Mansikanviljelijä toivoo lumista talvea ja aurinkoista kesää. Kevään tullen taimia kastellaan ahkerasti, ja sato korjataan lajikkeesta riippuen touko-syyskuun aikana. Lajikkeista suosituin on Polka, joka sopii makunsa ja koostumuksensa puolesta niin syöntimarjaksi kuin pakastukseenkin. 

 

 

Peruna luomu luomuperuna lähiruoka luomutila

Peruna

Peruna istutetaan multaiseen maahan heti kun routa väistyy, usein jo huhtikuun aikana. Koska peruna on perinteinen juhannusruoka, tavoitteena on päästä nauttimaan tästä juhlan ja arjen herkusta juhannusaattoon mennessä. Ahkeralla kastelulla ja harsottamisella tämä yleensä onnistuukin. Lajikkeina käytämme varhaista Timoa, sekä Siiklin kaltaista, suosiotakin jo saavuttanutta uutuuslajiketta Annabellaa. 

 

 

luomu luomuherne herne lähiruoka

Herne

Hernelajikkeina käytämme makeaa Avolaa sekä suuripalkoista Onwardia. Herneiden kylvö ja korjuu on jaksotettu huhtikuusta kesäkuuhun asti niin, että uutta satoa saadaan korjattua tasaisesti kesäkuusta jopa lokakuuhun saakka. Herneet ovat siis parhaimmillaan koko kesän!

 

Tuo kesän kielelle!

Tuoreena torilta ja tilalta!

 

Kärkäisen puutarha

MANSIKKAPAIKKA

Turuntie 142 Ypäjä

(SEO Palikkala)